• Hem
 • Nyheter
 • Nytt avtal med SKL/Pacta träffat – konflikten avvärjd
RiB-15 klart
 • A67

  wow.. not!

 • Deltidare

  Nu vek ni allt ner er. Vad hände med semesterersättningen som verkade ligga på bordet?
  Känns inte som att hela den här konflikten resulterade i så speciellt mycket.

 • Irriterad

  Hur går jag ur brf? Ser nu att det inte var någon mening att gå med..

 • suck..

  wow.. not! Så ni menar att det är ett bra avtal när det inte ens är retroaktivt? Hela förra året har gått förlorat? Hur gick det med semesterersättning? Bra att det blev förlängt med ersättningsdagar men det är nog det enda som i detta läget är bra.. Än en gång så är jag besviken på BRF som verkar tandlös i förhandlingar. Nu ger jag upp..

 • Peter Bergh

  Kort, det är mycket nu och kommer att vara så för detta är inte slutet utan en ny början och vi har en plattform att jobba vidare från. Yrket har uppmärksammats som aldrig förr och de problem som tidigare drevs av oss och bara var ”våra” finns och är sanna. Det kommer att läggas i de grupper som fortsätter med detta och då under normala former. Vi ville ha ett längre avtal och då högre procentsatser men nu har vi de nivåer vi ser kan nå fram till dem i steg istället. Sen, till sist just nu för vi kommer återkomna under veckor/månader till och i detta, så titta lite vad konflikter ger och vad den här gett och lägg till att vi hela tiden måste skydda och värna våra medborgare och inte kan, som andra, ”konflikta”. Vi viker inte ner oss eller har lagt ned, vi har en ny start och ser framåt. Med vänlig hälsning, Peter Bergh

  • Magnus

   Vad menar du Peter med att vi inte kan,som andra, konflikta??
   När alla dispenser rivits så hade det bara varit att följa det gamla avtalet och det hade kostat skjortan varje timme ute i landet! Jag kan nog lova att SKL/PACTA efter bara några dagar vikit ner sig då kommunerna fullständigt skulle blöda pengar varje timme.
   Men nu känns det verkligen som att BRF vek sig trots alla triumf på hand ( förklara gärna om jag har fel i sak)
   Dela det nya avtalet på 2,5 år och berätta gärna vad som är bra med det nu. I både procent och kronor och ören så är det riktigt…..dåligt….eller håller du inte med?

   • Johan Hedberg

    Konflikter som utförs i ”offentlig verksamhet” får inte vara samhällsfarlig. Om inte det är en extrem begränsning i vilka konfliktåtgärder som är möjliga (utan att Arbetsmiljöverket ska häva konfliktåtgärden, samt att riskera vite/böter som BRF behöver då betala) så vet jag inte hur Peter ska formulera sig till att säga att vi redan i början, i grundlagen, behandlas lika när andra tar till konfliktvapnet. Vilka konflikter som varslas om blir alltså granskade och BRF är juridiskt ansvariga för dem. Ett möjligt scenario hade alltså kunnta bli att SKL stämmer BRF för att agera samhällsfarligt.. men agerandet, som inte kunde göras bättre, var fläckfritt och den risken undveks genom en del smarta lösningar.

    Om du kan lova att SKL/Pacta skulle vika ner sig är ett ganska starkt uttalande. Jag tror dessvärre på det motsatta, att SKL inte skulle härleda kostnaderna till avtalets dåliga utformning utan snarare konflikten i sig – alltså BRFs fel och inte bry sig om att KOMMUNENS kostnader steg till skyarna. SKL sitter inte och granskar varje kommuns utgifter heller så det skulle finnas en kraftig fördröjning i den informationen om den ens kom fram – eftersom BRF har suttit och räknat på exempel om vilka ökade kostnader det har varit så verkar SKL till synes inte varit den villiga parten att förhandla med intellektuell hederlighet (då hade vi sluppit medlarna).

    En förhandling (även om jag tycker att det yrkande som BRF gör är helt rimligt) är inte ett ultimatum riktat mot SKL, utan är precis och exakt vad det låter. Ett givande och tagande. Att vara kompromisslös i förhandlingar har ingen bra historik – det är alltså bättre att mala på länge snarare än kräva totalstopp i själva förhandlingsfrågan. När medlare kommer in i bilden är det dessutom mycket svårare, för medlarna ska hitta medelvägen för båda parter.

    Med det nya avtalet så har det kommit till ett nytt vägskäl, villkoren blev bättre än förväntat och ersättningen också. Det är inget perfekt avtal men gissningsvis så förhandlar inte du heller när du handlar livsmedel eller kläder – du blir där förmodligen mer lurad på än vad detta avtalet ger.

    • Magnus

     Hej Johan H
     Hur skulle konflikten kunna bli sammhällsfarlig om manbara följer det gamla avtalet till punkt och pricka???
     Varken jag eller någon annan har väl påstått att man ska frångå räddningstjänsternas uppsatta minimistyrka!
     Det ligger på varje räddningschef att se till att minimistyrkan upprätthålls.
     På våran station och väldigt många andra runt om i landet så har man köpt in heltidare för enorma summor varje dygn.
     Hade BRF ens prövat detta ytterligare genom att riva alla dessa dispenser som BRF beviljat sedan konfliktens början (som tanken var den 24/7) så hade man tvingat dem att betala enorma summor varje dag och timma!!!
     Detta skulle förmodligen göra att varje drabbad räddningschef skulle behöva gå till kummunen och meddela att man håller på att spräcka årets budget på grund av idiotiska inköp bara för att SKL/PACTA inte förstår problematiken med ett vettigt RIB-avtal.
     BRF har ju efterlyst Räddningschefernas åsikter som de haft under Rib-konferenserna och nu skulle de säkert börja prata igen.
     Ingen kan väl ändå mena att BRF gör fel som följer avtalet som var och att brandmännen gör fel som inte ställer upp på övertid med dålig (eller obefintlig) övertidsersättning längre.
     Frågan är om du eller någon annan hade ställt upp för din huvudarbetagivare med samma usla villkor som varit???
     Och detta är inget ettårigt avtal!!! Det är på 2,5 år!!!
     Därför blir det rätt dåligt!
     //Magnus

  • Micke

   Vadå kan inte konflikta? Det har vi ju gjort i över en månad och nya varsel var lagda för juli och augusti, varför lägger man i så fall varsel om vi inte kan konflikta? Det enda bra i detta var antalet ersättningsdagar för gravida ökar men och andra sidan hur många kvinnor har vi bland dom RIB anställda och hur många av dessa är gravida på ett år? Kan knappast vara någon supertung ekonomisk kostnad för arbetsgivaren.

 • Stefan

  2 kr mer / timma än tidigare för en beredskapsvecka, blygsam höjning för utryckningsersättning. Ett fall framåt i jämförelse med den 50-öring som först erbjöds men jag är rädd att detta inte kommer hindra fortsatta avhopp från deltidskårerna.

 • Besviken brandman

  Så fruktansvärt besviken jag blev nu…
  Trodde verkligen det skulle bli ett bättre avtal, det var nu eller aldrig…
  Alternativet är nu att hoppas på en hårdare konflikt nästa år eller massuppsägningar!

 • Deltid

  Så besviken som vanligt! ”Vi viker inte ner oss”… Pinsamt. Det värsta är att man nu trodde att ni tog oss på allvar.

 • Deltid

  Väldigt hög fackavgift procentuellt på den duktigt framförhandlande lönen…

 • uppsägning pågår

  328 kr mer i månaden å inget förra året. HAHA. Massuppsägningar!!!!!!!!!!!!! Även ni borde avgå.

 • bgn

  Drygt 300 kr i ökning/mån när det inte har varit ökning på två år, är så fruktansvärt uselt, borde minst ha varit 4500kr/mån, är djävligt
  besviken

 • Suck..

  Peter! Vi ser verkligen detta ur olika perspektiv För mig är det inte en ny början utan fortsättning på det gamla. Arbetsgivarna förstår inte situationen och det gör inte ni heller. Det är många brandmän som såg fram emot bra resultat. Att jämföra med andra konflikter är inte rätt då vi t.ex inte hade något avtal för 2014. Hur tog ni höjd för det? Slår man ut det på dom här åren så är det en modest ökning. Det handlade faktiskt om att vi skulle få ersättning som låg i paritet med övriga kommunalanställda som har beredskap. Överenskommelsen som ni gjort gagnar bara arbetsgivaren som har svårt att behålla personal och det är ett ensidigt problem. Dom vill inte betala vad det kostar helt enkelt. Nej Peter sitt inte ner och känn er nöjda med det arbete ni gjort för vi har inte tagit ett enda steg i rätt riktning. Jag är tacksam för att jag får ännu en anledning till att sluta detta år för mitt mått är rågat. Jag är inte ensam för många andra på min station känner samma sak. Jag hade en förhoppning på denna konflikt men nej.. ännu en gång.

 • Jonas Danielsson

  Alltså. Varför ens gå ut i konflikt om det inte resulterar i något av vikt? Det är som att säga åt ett barn att det inte får veckopeng i en månad och sedan köpa exakt vad det vill ha ändå.

 • Jonas

  Nu säger jag upp mig! Detta gav ju ingenting…

 • TT

  Tack för inget! Nu är det slut för min del…

 • KG 34

  Riktigt dåligt kämpat BRF. Man blir otroligt besviken på er nu när ni vek ner er. Nu är det urträde ur BRF som gäller och jag funderar starkt på att säga upp mig som deltidare och det är jag inte ensam om på min station. BRF har svikit deltidsbrandmänen.

 • Claes Claesson

  Håller mef samtliga inlägg utom Ordförandes. Blev grymt besviken. Stora trumman blev bara liten leksakstrumma, igen… Som övriga frågar sig, semers? Var blev den av? Fortfarande mycket sämre än en kommunal jourhavande vaktmästare… Är ju inte klokt…

 • Anders Vestbö

  Jag skulle vilja ha en kommentar av Peter Bergh på Magnus inlägg angående det faktum att rivningar av dispenser skulle gjort att det börjat kosta kommunerna pengar på riktigt. Dessutom att det efter 15 augusti bara hos oss hade funnits 7 deltidare som arbetar på annan ort som skulle ersatts av tex heltidare på övertid. Vi kunde fått igenom vad som helst, nu blev det ingenting

  • Johan

   Varför skulle SKL få liverapportering av kostnader för kommunernas räddningstjänst (det finns ett par st i Sverige dessutom) under konflikten för att använda den i sin förhandlingsstrategi? Det skulle ju redovisas antagligen i en kvartalsrapport och vara grovt fördröjt.

   Det var dessutom prediktioner av dessa siffror som jag förmodar att BRF har presenterat för SKL, som valt att inte skruva upp volymen på hörselapparaterna…

   Så att få igenom något, på information som egentligen ingen kan ha realuppdatering på, känns väldigt långsökt i en förhandling om ett centralt kollektivavtal.

 • Dimspik

  Känns nästan som någon blivit ”köpt” för att godkänna avtalet, Av resultatet att döma.. Så NEJ !!… detta kändes inte OK för oss ….

 • TT

  Håller med dig Anders! Fram till nu har ju kommunen bara sparat pengar på konflikten, t.ex. hos oss med indragen fri inryckning. Att ge upp konflikten nu gläder bara arbetsgivaren som festar på tårta idag…

 • Fy fan

  Nu skulle vi strejka på RIKTIGT!!!! FY FAN säger ja……………………

 • Björn Larsson Fellingsbro

  Hur kan man som lagledare bjuda in så många till en match när man är villig att lägga sig direkt efter avspark???
  Tack och hej BRF!

  • Johan Hedberg

   Direkt efter avspark?

   Rolig jämförelse men ganska felriktad.. 🙂 Nog för att man kan se avtalet som ”att lägga sig” men så illa är det inte. Ställer du ultimatum till andra människor så bygger du inte broar – men om du bara alltid ska vara nöjd så kommer andra än dig vara missnöjd över dig. Inte helt optimalt när du vill prata med andra..

 • Hmm

  Vart det även bestämt hur det blir med höjningarna av veckoersättningen för kommande år? Ni har krigat för 15% hur vart det med det nu?

 • Besviken

  Skamligt dåligt avtal.
  Ni som förhandlade fram detta förnedrings avtal efter att ha förberett era medlemmar att nu är det dags för en förändring kan fan inte känna er nöjda!!

  • Johan Hedberg

   De är nog inte nöjda med avtalet (vem vill inte ha mer?). Men att kalla avtalet skamligt dåligt känns som en affektiv kommentar snarare än en eftertänksam insikt om vilka val som står till buds inför framtiden.

   Visst hade det varit bra att lösa alla problem redan idag, men då vet man inte heller vilka nya problem som dyker upp. Att villkoren, det utanför själva löneökningen, väger tyngre än att hela tiden tacka nej till olika bud från medlaren kan ge negativa utslag i framtiden. Konfliktkostnaden, både för SKL och BRF, är inte bara ekonomisk utan även i vilka samtalsrelationer som finns mellan parterna.

   Utifrån de förutsättningar som gamla avtalet gav, är detta nya avtal hästlängder bättre.

   • Micke

    Johan lägg ner dina dåliga ursäkter/förklaringar dom är inte trovärdiga längre. Ser du/ni inte att medlemmarna är tokbesvikna. 800 nya medlemmar sen konflikten startade i juni var det någon på BRF som skrev. Frågan är hur den siffran ser ut om en månad när ni räknar alla som lämnar BRF efter detta.

 • Anders

  Pinsamt dåligt. Här lovar man alla medlemmar en riktig kamp. Alla medlemmar stod bakom er….
  Vad hände?????
  Avgå, annars kommer ni nog tappa många medlemmar.
  De nya medlemmar som blev BRF innan konflikten kommer nog att hoppa av igen.
  Pinsamt att förklara för de medlemmar som jag lyckades värva hur det nya avtalet ser ut.

  • Johan Hedberg

   Det är dumt att lova gröna skogar, det är en usel förhandlingsstrategi. Jag tror nog att de gravida kvinnorna känner att de tas mer på allvar, att löneutvecklingen förvisso inte blev vad som önskas (inte lovas) är givetvis inte optimalt medan medvetenheten om förhandlingsprocessen verkar lite bristande också. Genom att tro att SKL i realtid ser kostnaderna som kommunerna får av varslet är en villfarelse, och att ingjuta känslan av att budet är rättvist från BRFs håll är också fel i förhandlingssituationer.

   Så det som hände, var att det var en förhandling med medlare. Inte ett ultimatum.

   • Micke

    Å hur många av landets RIB anställda är gravida/år? Det är ju för fan en struntsumma för arbetsgivaren.

 • 3500

  Till er som är missnöjda, kontakta eran fackansvarig och se om ni inte kan förhandla lokalt för en högre lön. Det BRF har gjort och fått rejält med skit för, är en central uppgörelse. Det hindrar alltså INTE att man förhandlar lokalt. Kanske låter som en omöjlig uppgift, men är man skicklig, tillmötesgående och beredd att förhandla så kan det löna sig.

 • Realist

  Ett flertal positiva förändringar, avtalade arbetsgrupper för ännu fler förbättringar och en sådan procentuell ökning på ett ettårigt avtal. Jag tycker det delas ut onödigt mycket frustrerade käftsmällar här. Kanske vi allihop borde ta reda på vad som är möjligt att uppnå på ett bräde och dela ut några ryggdunkningar också. Här är är min i alla fall. Tack för hårt slit!

  //Stolt och hoppfull BRFare

  • Slamsug

   Realist..
   Eftersom vi inte får någon retroaktiv ersättning så är ju detta i realiteten ett 2,5 års avtal. Tycker det är svagt av BRF att predika ut att det är höga procent på ett år. Detta har ju i själva verket inte gett något mer än andra förbund har fått på samma tidsperiod. Så jag ser ingen anledning att dunka någons rygg (mer än om någon har satt något i halsen)…

   • Realist

    Allmänheten är med oss brandmän nu, vi tas äntligen seriöst och det jobbas vidare aktivt med a-kassa, semester osv. Jag kanske inte är helt nöjd. Men det kom mycket bra ur det här, jag tolkar det positivt och väljer att lita på att man gjort sitt allra yttersta under förutsättningar som gavs. Du kanske är helt missnöjd, men MIN ryggdunkning låter du bli!

    • Micke

     Vadå ”Allmänheten är med oss brandmän nu” jag har massor av vänner inom blåljusorganisationerna som efter det senaste varslet las inte hade aning om att det pågick en konflikt ens. Inte fören jag delade det budskapet från BRF på min FB sida undrade mina vänner vad det handlade om. Men visst är allmänheten med oss ingen av dom kan fatta hur vi kunde gå med på detta avtal och ingen av dom jag känner skulle ens tänka tanken på att söka jobb som RIB nu när dom vet vilka dåliga förhållanden vi jobbar under.

     • Realist

      Du får gärna uttrycka din egen besvikelse, men att trycka ner min positiva känsla är bara sorgligt. Vidare tycker jag det var jättebra att du till slut hjälpte till att sprida budskapet bland dina vänner. Det är när vi hjälps åt som det går framåt, inte när vi gnäller i stängda rum. Ryggdunk för det!

   • Johan Hedberg

    Hur långt tillbaka vill du ha retroaktivt för att det ska kännas rättvist?

    Vilka förbund menar du på har fått ”likvärdigt” på samma tidsperiod? Jag skulle vilja påstå motsatsen, kommunal lyckades inte med samma bedrift på sitt ettårsavtal, inte IF Metall heller (som sätter normen vanligen) inom andra avtalsområden.

 • martin

  Så dåligt att ni gav vika,vad tänkte ni på, ingen ide att vara medlem i BRF nå längre.

  • Johan Hedberg

   Har du några exempel på fackförbund som aldrig vikit ner sig?

   IF Metall med Stefan Löfvén sänkte allas löner och arbetstiden för att rädda anställningar. Bra eller dåligt?

   Kan du förutstpå medlarnas nästa bud kanske så kan du säkert höra av dig till förhandlingsdelegationen och delge den inside-kunskap som… du kanske har 🙂

 • Johan Hedberg

  Förstår att avtalet inte upplevs som det allra bästa när uppfattningen verkar vara att ”vi förtjänar det vi yrkar”. Det är inget konstigt, och skulle BRF ensam bestämma så skulle utfallet blivit gynnsamt för deltidsbrandmännen.

  Däremot så är det nog viktigt att klargöra att den information som SKL sitter på i en förhandling inte har något med liverapportering av hur ekonomin går under konflikten. BRF har, till min kännedom, försökt uppskatta kostnader med reservation för vad den faktiska summan är. Den upparbetade kostnaden av konflikten kan sammanställas efter september vid en kvartalsrapport, men det är inte säkert att den ens redovisas. Så hur SKL ska ha den informationen är om de har en väldigt duktig synsk medlem som kan förutspå allt med en oerhörd pricksäkerhet.

  Betald semester är en form av semesterersättning. Så det råder lite otydligheter om det nya avtalet verkligen har lästs, och tolkats rätt. Det är okey att missuppfatta och vara missnöjd men det är bara dumt och korkat att påstå lösa antaganden eller tolkningar.

  Själva förhandlingen är ett kapitel för sig. När medlare kopplas in gäller det att vara skarp eftersom det är medlarna som ger buden som parterna antingen accepterar eller avböjer. Att ständigt avböja erbjudanden kan verka lockande för att få krav att likna ultimatum – men konsekvenserna sträcker sig utanför villkoren och ekonomin. Parterna behöver att ha en relation för att kunna prata med varandra. SKL delar inte synen på hur samverkan och samarbete uppnås genom att bara erbjuda ultimatum. Att medlarna ens erbjöd detta, och att SKL accepterade var det som förvånade mig mest.

  Det är däremot tråkigt att läsa om alla missnöjda, den besvikelse som verkar ha uppstått bland kommentarer som känslomässiga utbrott. Hur hade det blivit om BRF accepterat första budet? Galet dåligt.

  Det är inte bara en förhandling om siffror, utan det är även en förhandling om problemformulering, framtid, utveckling och hur man ska förhålla sig till varandra. Lite grann som att säga ”Det här är min verklighet, vad är din?”

  Att skicka in elefanten i glasmuseet är inte tyvärr inte rekommenderat, då är inte elefanten välkommen dit någe mer.

  Utifrån det gamla avtalets utformning och som förutsättning är det nya avtalet betydligt modernare och bättre – även om mycket mer kan önskas. Önskningar är däremot inga löften och att få ge upp vissa saker, för att uppnå annat är tyvärr en förhandlings realitet.

  Har följt hela processen väldigt nära, läst avtalen, bilagor och har granskat de steg som tagits. Jag är tacksam att det blev det här utfallet av de som fanns, att gissa vad nästa bud kunde innehålla vill jag inte ens spekulera om. Det gäller i förhandlingen att inte avsluta i uppförsbacke eller längst upp.. och detta var i nerförsbacken – men vet vart den slutar?

  • Bedragen

   Roligt att se att det åtminstone finns en enda som verkar nöjd med konfliktens utfall. STORT, stort grattis till dej Johan Hedberg.

 • Besviken..

  Johan!
  Jag har respekt för din uppfattning gällande avtalet men jag vill ha respekt för att jag har en annan åsikt (eller några av dom andra kommentarerna). Finns det något annat fackförbund som hoppat över 1.5 år och inte fått något retroaktivt? Jag förstår att det rent juridiskt är svårt att t.ex få i genom semesterersättning men då ska man väl inte gå ut med det i förhandlingarna? Jag må vara naiv när jag räknar på vad det egentligen blir i plånboken efter skatt i det avtal som slutits men nej det är verkligen inte mycket. Jag ser inte behovet av att jämföra vad övriga fackförbund fått i genom eller kompromissat om utan jag vill ha samma ersättning som övriga kommunanställda har. Det tycker jag är rimligt. Mina krav från arbetsgivaren är säkert större än övriga med inställelsetid osv som dessutom berättigar till något högre ersättning. I mitt tidigare ordinarie jobb hade jag hand om beredskap för kommunala fastighetsvärdar och dom hade 10.000kr i veckan för beredskapen. Jag har fr.o.m 150721 4006:-.. Nej jag säger inte att vi ska ha den summan men herregud den höjningen som blev nu är ett hån mot mig och det jobb jag utför. Mitt val blir om jag anser att BRF tar tillvara mina intressen, om arbetsgivaren uppskattar min insats och om jag tycker det är värt att fortsätta. Svaret blir onekligen nej..

 • Deltidsbrandman

  Varit deltidsbrandman i närmare 9 år och hoppades nu verkligen på förbättring! Mkt tråkigt att det inte blev bättre än så här och känner mig oerhört besviken. Tråkigt för alla brandmän som kämpar för att få Ihop det. Det kommer vara minst lika svårt att få ”nya” brandmän att stanna, när inte ens gubbar som jag själv orkar längre. Just hemkommen från USA och där betraktas brandmän som hjältar. Här är vi tydligen ett skämt!! För första gången på nio år funderar jag nu allvarligt på att lägga ner. Trist. . . .

 • Mårten

  Jag har varit deltidsbrandman i 16 år och arbetar nu som styrkeledare. Jag är stolt över mitt yrke som brandman, att får göra skillnad och jag får varje vecka ryggdunkar och beundran från släkt, vänner och allmänhet för min insats. Ibland är det slitigt och ibland går det lättare. Jag tycker det är skönt att konflikten är över då det snart hade blivit en besvärlig situation på stationen där vi ska stå som ett lag med våra befäl men nu helt plötsligt hamnade lite på ”var sin sida snöret”.

  Personligen tycker jag att det hade varit aningen naivt att tro att SKL skulle antagit BRFs krav med hull och hår och jag är rädd att en ytterligare utdragen konflikt kunde legat oss brandmän i fatet i stället för att gagna oss. Politiker kan lätt se en ekonomisk vinst i att färre brandmän kan hålla samma beredskap (vilket givetvis inte är sanningen och visar sig snabbt ödesdigert vid en lite större händelse) och istället göra nedskärningar. Därför är det så klart en balansgång i hur hårt man ska dra konflikten. Jag litar på att man från BRF har övervägt när gränsen för vad som är rimligt är nådd. Den stora vinsten som jag ser det ligger just i det att nu faktiskt har startat ett arbete för framtiden (som kanske skulle startats för längesedan) där vi äntligen kan få det erkännande vi är värda och succesivt närma oss en skälig ersättning.

  Ha en fortsatt trevlig sommar!

  • Brolle

   Helt rätt Mårten !
   Jag håller med dig helt och hållet. Jag har jobbat i 15 år med detta på 3 olika stationer, både hel och deltid. Jag själv är deltidare. Rom byggdes inte på en dag, och så klart, det är inte optimalt med nya avtalet, men det är fan inte sämre än vad vi hade för 1 månad sen heller. Och kom igen nu kollegor ute i landet. Någon jäkla skillnad gör ju BRF för oss, även om det givetvis kan bli bättre. Men det kan ju allt bli, och vill man uppnå mål så får man kanske kämpa lite själva också. Som vissa nämner tidigare så kan vi faktiskt deala lokalt också. Detta är jättesvårt, jag vet, men att ge upp och hoppa av i ren tjurighet är inte ok. På vår station har vi fått en hel del förbättringar gjorda som vår chef drivit igenom efter våra önskemål. Ombyggda utrymmen, bättre kläder, tvättmaskiner till larmställ och rökskydd, anpassade bilar. Ja listan kan göras lång på saker som enbart kommer oss på golvet till nytta, för att göra det bättre i arbetsmiljö mm. Det jag säger är att man kan påverka lite om man jobbar (i den mån det går) tillsammans. Om det hänger så otroligt mycket på ekonomin så ni inte ”får ihop det” så har ni väl knappast råd att säga upp er heller. Eller..?
   Nu tar vi oss i kragen och kämpar på enad front framåt istället för att bara stå och knyta handen i byxfickan, och gnälla. Har vi haft tålamod så länge så lär vi väl dra i en växel till nu när hjulet väl börjat rulla!
   Att jobba på brand är det roligaste jag har gjort och jag ger mig inte bara för att det sket sig lite grann nu. Vi är ju som sagt uppmärksammade bland folket, så nu om någonsin har vi ju chansen att fortsätta fighten. Kom igen nu gubbar och gummor så kör vi ett varv till. Vi lär ju inte fixa det om alla ska hoppa av nu…
   och är det då illa att ni enbart ser detta som ett extraknäck för att tjäna enkla pengar så ska ni nog byta jobb endå. Säga vad man vill men att vara brandman är en form av call. Tänk på 8 uddiga stjärnan och dess innebörd. Tack för ordet. BRF gör skillnad ! Kör hårt Peter och alla andra. Vi är några som är ”lite nöjdare” också. Det skall dock självklart fortsätta förhandlas.

   • Micke

    Ja jag har också tyckt att det varit roligt att jobba på brand och sett det som ett call men när man inte längre får någon uppskattning av arbetsgivaren och ett fack som uppenbarligen inte lyssnat på sina medlemmar under konflikten och nu möter massiva protester för detta och slår ifrån sig med att detta är ett bra avtal och vi kan inte konflikta mm. mm. och tycks tro att medlemmarna är dumma i huvudet och köper detta, räcker för mig som argument att lämna både BRF och brandförsvaret. Å nej jag gör inte detta av ekonomiska skäl och vad du menar med enkla pengar fattar jag inte uppoffringarna mot familjen och kostnaden för extrabil ger knappast några enkla pengar för min del i alla fall. Men jag förväntar mig att man åtminstone får en ersättning som motsvarar förlusten från huvudarbetsgivaren när jag har jour, samt rätt till sammanhängande semester UTAN jour. Rädda liv kan jag göra på mitt ordinarie arbete inom akutsjukvården. Å som jag skrev i ett tidigare inlägg, ingen av mina vänner inom blåljusverksamheterna visste ens om att det pågick en konflikt fören jag delade BRFs sista konfliktvarsel på min FB sida. Så uppmärksammad vart den här konflikten.

 • Ola

  Herrejösses! Vad händer nu?? Jag är med i en kår där 100% är anslutna till brf burop ska jag förklara detta för mina medlemmar? Hurdan kan du Peter tycka att det är ok med flera tusen mer i månaden för kommunal jour tex snöplogsjour som har en timmens inryckning?? Snälla snälla förklara för denna gången går det åt helvete brf är kraftigt reducerat till nästa förhandling det kommer vara extremt många som lämnar om ni inte kan ha en bra förklaring…. ”Ni” det är jag som kommer behöva förklara…. Snälla ge mig argumenten jag behöver ???

 • Deltidare 2

  Det vore klokt av BRF att så snabbt som möjligt komma ut med mer information/kommentarer och förklaringar hur man ska tolka avtalet och varför man ser det som en framgång, känslan i nuläget är inte positiv! Enligt SKL landa avtalet inom ”märket” för 2014 och 2015!

 • Magnus

  Känns som man hört detta förut när det gäller facklig förhandling…Vi tar kampen och står upp för våra medlemmar… håll ut… vi ger oss inte….osv osv.
  Är detta rätt räknat? Beredskapsersättning +3.56%/år
  Första timma +1.84 %/år
  Följande timma +1.32 %/
  Säkerhetsvakt -31% eller -12.4 %/år
  ???
  Bra att man kommer att sätta sig ner i grupper och prata om problematiken på flera områden, men tror man verkligen att det kommer att tas något beslut som ger något för oss som arbetar idag med RIB??
  Man ska inte tro att bara för att man beslutat att sätta sig ner i grupper och prata så är det ingen garanti för att man kommer fram till någonting bra eller ens är överens inom utsatt tid. För sånt här kan verkligen ta tid!!!
  BRF har skrivit ett antal gånger under konflikten att medlemmarna vill se resultat NU….och att de vet att många kommer att sluta om inget händer denna gången.
  BRF har dessutom skrivit ett antal gånger under konflikten om hur medlemmarna strömmar till… kommer också BRF att uppge hur många som lämnat/ slutat pga uppgörelsen inom några veckor???
  Som flertalet av oss efterfrågat här tidigare: Kommer BRF att gå ut med ett förtydligande om vad som är så bra med uppgörelsen???

 • Ida Luther Wallin

  Jag tycker att vi ska vara nöjda idag för det första klivet som är taget! Viktigt att komma ihåg är att många som väljer en sådan anställning som vi har, inte väljer det i första hand för pengarnas skull. Vi gör detta för tredjeman!
  Sen vet vi inte vad framtiden har att visa. Det är inte långt kvar i 2015, så snart skall väl RIB16 börja avtalas?

  • Besviken..

   Ida!
   För min del och säkert andra så är det ett jobb. Jag vill ha samma rättigheter som vilket annat jobb som helst. Jag vill att lönen motsvarar den tid jag lägger ner på detta. Problematiken är att idag så är det just ett jobb och inte många som ser det som en fritidssysselsättning. Det är det som är kärnan i det som peter skrev för ett tag sedan. Människor stannar inte kvar lika länge utan slutar för att just ersättningen inte motsvarar insatsen som görs. Jo jag gör det även för tredje man eller kvinna men jag vill ha skälig ersättning för det.

  • Magnus

   Hej Ida
   Men det är ju just det här som vi får höra varje gång det blir diskussioner…Tänk på 3:e man i första hand….
   Och det är precis det som arbetsgivaren har som ett ess i sin rockärm…att det är precis så många av oss tänker ( jag har också tänkt så i alla 16 åren)
   Men tänk bara om din ordinarie arbetsgivare gick ut och sa så varje gång som det blev trassel med bemanning och övertid mm… Tänk på kunderna som köper produkten!! -Ska du ha mer betalt för att du tar extrapass och jobbar över hela tiden så blir ju kunden drabbad då vi måste höja priserna….
   Ja…so what???
   Varför ska vi alltid tänka på 3:e man när arbetsgivaren inte gör det???
   Jag känner en sjuksyster som gått in och jobbat en extra vecka nu i sommar pga personalbrist…25 000 för den veckan är hon lovad av sin arbetsgivare. Inga jäkla diskussioner om 3:e man där inte!!!
   Sen struntar jag i pengarna!!!
   Det är själva principen att vi utnyttjas för vår goda viljas skull och hela tiden får stå tillbaka.
   Nu vet jag att jag inte enbart talar för mej själv, men Hela min familj är drabbad/ involverad ofrivilligt i mitt stora intresse av att hjälpa andra i nöd pga mina jourveckor med 5 min anspänningstid. De veckorna så får resten av familjen stå tillbaka och frågan är kanske till sist när barnen växt upp och frugan lessnat på allvar….om det verkligen var värt det….

 • Bengt Sörqvist

  Jag är också besviken på alla negativa medlemmar som bara ser till sin egen plånbok
  och tror att BRF är ensam om att skriva avtalet,
  som bekant är det ju två parter som skall komma överens om något som båda parter kan acceptera 8,9% höjning på beredskapen är inte dåligt 6,6% över budet i våras.
  + en massa andra fördelar,
  samt att det är inte slut här, utan början till något nytt.
  Nöjd Brandman

  • Besviken..

   Jaha.. så vad menar du att jag ska titta till om inte min plånbok? Det är min tid jag lägger på något och vad är skillnaden på om jag t. ex är kommunpolitiker och får ersättning för det? Vilka är dom andra fördelarna menar du? Vad jag kunde se fanns det även större möjlighet för arbetsgivaren att stänga av eller vidta åtgärder för arbetstagare som inte gör ett bra arbete. Är det det du menar?

  • Magnus

   Hej Bengt
   Vet du att dessa 8,9% ska räknas på 2,5 år???
   Det blir inga 6,6 mer än i våras!
   Ingen har väl påstått heller att BRF suttit ensamma och skrivit avtalet.
   Däremot så kan jag tycka att BRF tog på sig ett stort ansvar när man skrivit så som man gjort till sina medlemmar som hela tiden väntat på att varslet skulle börja på allvar någon gång.
   När de skenande kostnaderna skulle dra iväg då dispenserna revs så skulle det förmodligen ge ett helt annat förhandlingsläge. Men det blev aldrig prövat…
   Jag kan ha missat viktiga poäng med avtalet men har också efterfrågat dem från BRF utan svar…
   Vet att man/BRF HOPPAS på framtiden men har följt inläggen på medierna från medlemmar som menar att de trott på detta avtal eller kommer att sluta.
   Till dem så har BRF en del att tydligöra!
   Som jämförelse så kan väl BRF visa i % och kr vad detta avtalet gav oss jämfört med en annan kummunanställds nya avtal 2015 med beredskap… för det var väl delvis detta man tog upp som jämförelse i konfliktens början???

 • 201/KP

  Största problemet som jag ser det är A-kassa regeln & timpenning för utryckning. Exempel vid utryckning under arbetstid i huvudanställning är det många som förlorar från 10-150kr/tim, hur ska man kunna nyrekrytera under dessa förutsättningar.

 • Joakim Dahlgren

  Avtalet kanske inte hos många är bra men titta lite längre. Innan konflikten hade vi inget mer än vi hade! Avtalet är 1 årigt, stå förhelvete inte och gnäll om lite när vi har haft kasst hela tiden innan! Detta är början på något nytt skl/pakt vet nu till nästa avtalsförhandling att brf inte skojar om att vi tar till stridsmedel som strejk.
  Jag är inte nöjd än men jag vet att är vi enade nu så vinner vi i längden.
  Joakim Dahlgren

  • Micke

   Vi har väntat i över 50 år nu, vi har släpat efter i 15 år och fick inte ett öre förra året och dra skatt på detta så är så här det förhelvete en piss i östersjön. Vad skl/pakta nu vet är att BRF viker ner sig och inte gör som medlemmarna krävt.

 • GG

  Vad hjälper det om ni går ur BRF?? Vem skall förhandla för er då??
  Engagera er hårdare i det fackliga arbetet i stället-
  Och, Ida luther Wallin. Prova att flytta hemifrån och prova lite bolån, kanske ett par egna barn, och att få ihop livspusslet som många av dina kollegor lever med. Visst jobbar vi för tredje man men det är fortfarande ett jobb vi utför.

  • Micke

   Mig hjälper det avsevärt, jag lämnar både fack och arbetsgivare nu det här var droppen. Spar på så sätt knappt 100 kr/månad, slipper skatta bort mer än 50% av det lilla jag tjänar som RIB, kan sälja en bil och se fram mot 5 sammanhängande veckors semester med fru, barn och barnbarn nästa sommar.

  • Ida Luther Wallin

   Vet du vad? Jag orkar inte med ditt jävla käbbel! Käft GG! Låt mig tycka vad jag vill! Hur fan vet du om jag har lån eller inte? Hur kan du säga att jag ska försöka skaffa några barn? Jag kanske varken vill eller kan! Du ska fan inte lägga dig i mitt liv. Jag vet vad jag skrev på när jag gjorde min anställning, det verkar inte många andra veta här! Efter min sista vecka på station så vill jag aldrig ha någonting med dig att göra!

   • GG

    Helt rätt Ida. Jag vet inte allt om dig och du vet inte allt om alla dina kollegor. Jag lägger mig inte i ditt liv det sköter du som du tycker är bäst men titta runt runt lite här på forumet och få lite insikt i andras liv.

 • Micke RIB i 16 år

  Tack brf och arbetsgivare för att ni gjorde valet enkelt för mig. Jag är så otroligt besviken, varje dag i stort sett under konflikten har man kunnat läsa i inläggen från medlemmarna ”kör in i kaklet, vik inte ner er, pruta inte en kr, tillsammans är vi starka”. Efter förra årets uteblivna höjning så har jag nästan varje jourpass funderat på om det är värt detta, mer än hälften går i skatt, frun, barn och barnbarn får lida, 2 v mindre semester/år osv, osv. Sen kom pratet om konflikt och jag valde att avvakta och se för det såg ju lovande ut i skrift. Har redan stoppat nästa inbetalning på fackavgiften (det man förlorar på gungan får man ta igen på karusellen) och så fort jag kommer hem från semestern begär jag utträde ur brf och lämnar in min avskedsansökan till arbetsgivaren och dom sista månaderna jag har kvar kommer jag endast att göra mina 168 tim. Det får stora konsekvenser på vår station då få här kan ha sina dagpass och jag utöver mina egna har haft 2 extra dagpass/vecka senaste 6 åren och vi dessutom har två vaknaser som ingen kommer att ta efter detta besked, nu kommer dom som blir kvar enbart att byta jämt med varandra, dom som blir kvar förståss. Men det som svider mest är gemenskapen och samanhållningen oss kollegor emellan som nu försvinner.

 • kalsonghjälten

  Det jag undrar är hur våra arbetsgivare tyckte att våra krav var för höga från början. Vår chef, Hans Erlandsson, sade nyligen att budgeten var lite ansträngd för att man fått 40% mer i jourersättning som RCB. Varför tycker man då att vi inte var värda mer än 15%?

 • TT

  Man märker tydligt vem som tycker avtalet är bra och vilka som är mer skeptiska i den här ”tråden”. Detta gör mig lite orolig. Vi som ser detta som ett arbete är ju övervägande i antal och det är vi som anser att facket gav sig för lätt och att avtalet blev en ”fis i rymden”. Tyvärr har vi då de två andra kategorierna: 1. De som på något sätt är inne på en facklig karriär dunkar gärna varandras ryggar och tycker allt är guld och gröna skogar samt 2. de som tror/tycker att vi utför någon sorts välgörenhet för tredje man och inte ska tänka på oss själva. Denna naiva inställning är nog den värsta och gör att vi har svårt att sätta tryck på arbetsgivaren. Är helt inne på Mickes linje, så när jag tackat för mig så kommer både jag och familjen få det bättre. Ser redan fram mot nästa sommar med lååååång semester!

 • Deltidare

  Höjningen är riktigt dålig då man slår ut den på 2år, det måste man väl förstå. 6.6% eller vad det pratas om, men det måste ju delas på hälften eftersom det är på 2år. Vilket mirakel. Nåja, har lyckats höja min ersättning med nån procent till då jag gick ur BRF nyss. På så sätt kan ju dom flesta av oss ”förhandla” fram en tredjedel av vad brf nu åstadkommit.

 • Anders Vestbö

  Var är våra kollegor på BRF:s kontor i Stockholm ? Varför är det inte dom som svarar på våra reaktioner ? Är det inte lika intressant längre ?

 • Hasse

  Är det inte märkligt att BRF under hela denna konflikt och i alla förhandlingar och möten man haft med SKL/PACTA och i media särskilt utryckt sin oro för massuppsägningar bland landets deltidsbrandmän om man inte får bättre lön och öt ersättning, något som medlemmarna särskilt påtalat att man inte ska ge efter en kr på. Å så skriver man på ett avtal och bidrar själva till just denna förväntade massflykt!!! I kväll hade vi möte på våran station och där bestämde vi att i tysthet fortsätta konflikten på egen hand. Vi kommer alla att göra våra 168 timmar och inte en minut till, vi kommer byta och hjälpa varandra men dom luckor vi har i form av vakanser, sjukdom och utbildning mm. kommer vi nu att lämna åt arbetsgivaren att lösa. Dom av oss som valt att inte säga upp oss alltså.

 • Jobb

  Jag tycker deltidsbrandman är ett jobb alla dagar i veckan, men precis som dem flesta andra jobb så är det frivilligt! Får man inte uppskattning från arbetsgivaren så får man ta konsekvenserna av det, gnäll och bitterhet funkar sällan och arbetsgivaren har förmedlat hur dem värderar jobbet vi utför!

 • Mårten

  Känns som att medlemmarnas besvikelse får mer uppmärksamhet i media än själva konflikten.
  Uppsala nya tidning i går: http://www.unt.se/uppland/uppsala/brandmannen-tack-for-inget-3816512.aspx
  Radio Uppland i går: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=114&artikel=6217576

 • IngeLooser

  Jag säg så hära jag … Hur tänkte man nu då ?
  Det är svårt att rekrytera ny deltidare..
  Det är svårt att behålla deltidare …
  Det är dyrt att utbilda deltidare….
  Vad blir summan av denna ekvation då , jo svårigheten att få och att behålla deltidare en längre tid ökar . Detta ger i sin tur högre kostnader för kommunerna att utbilda nya deltidare som kanske inte heller blir långvariga , när dom nya inser vad dom måste försaka för den ringa ersättning som vi får . Har just fått det argumentet i veckan av en kollega som sagt upp sig , och inte varit anställd länge .
  Läser på denna sida att utbilda en deltidare kostar ca 120000 kr !
  Tillkommer ofta en kostnad för ett C-kort , för att få full behörighet .
  Ni som gnuggar händerna och tror att ni räknat hem detta snål avtal , sätt er ner igen och räkna om . Jag tror att detta blev dyrare än ni tror .
  Deltidare som slutar , slutar inte längre pga pension… Dom slutar efter några års pusslande , för att få igen sin vardag och kanske sin partners vardag som alltid måste anpassa sig efter jourveckorna !

  Åhoj

 • ola zetterlund

  Intressant det ni skriver att många förlorar pengar på en utryckning dagtid. Vet ni hur det funkar vid politiska möten dagtid? Då får politikern arvode för mötet ( alltså timlön) utöver detta ersätts politikerns förlorade arbetsinkomst från huvudarbertsgivaren

 • ola zetterlund

  Källa: http://www.stromstad.se/download/18.4d6139c61330eabfdb4800024443/Arvodesreglemente.pdf
  Detta är en kommun men det baserar sig på ett centralt dokument så det ser likadant ut i de flesta kommuner

  Läs $2 där definiers att ersättning utgår med både enligt $3 och $9 dvs både förlorad arbetsinkomst och arvode.

  p.s. Dessutom ersätts man förlorad tjänstepension i sin huvudanställning det är nog något vi inte ens tänkt på! Hur mycket pension förlorad p.g.a. alla utryckningar dagtid.