– RÄDDNINGSCHEFER, VARFÖR TIGER NI, börjar en uppmärksammad artikel från en räddningschef i MSB:s tidning Tjugofyra7. (Den finns på deras webb.)

Han eller hon skäms över hur behandlingen av de deltidsanställda brandmännen är från chefshåll och ifrågasätter kompetensen centralt vid arbetsgivarorganisationerna SKL och Pacta relaterat räddningstjänst. Jag citerar lite rakt av:

”Som det är nu sväljer vi kameler och silar mygg. Vi jagar minuter på de anställdas utryckningstider, ger brödsmulor i löneökning, men blundar för problem och orsaker till att vi inte kan göra deltidsanställningen så intressant att vi får behålla dem i mer än ett par år. Jag saknar att vi räddningschefer går ihop och gör vår röst hörd innan deltidsorganisationen totalt havererar. Det är nära nu. Jag känner också att gnistan att arbeta som chef falnar när förutsättningarna rycks undan och jag inte ens får bestämma i min egen organisation. När SKL/Pacta uppmanar min och andra kommuner att blunda för våra behov och lösningar utan tvingas acceptera deras har vi glömt att ställa oss frågan: är detta klokt? Att kollegor till mig i samma mening som man förtvivlar över personalsituationen skrävlar över att man minsann fått tyst på brandmännen genom att hota med ännu sämre villkor är inte klokt och det finns det inga ord för”.

Läs hela ledare på Swedish Firefighters, en branschtidning till Svensk räddningstjänst.