Sveriges Kommuner och Landsting och Pacta stämmer Brandmännens Riksförbund till Arbetsdomstolen för brott mot fredsplikten. Man påstår att vi skulle ha uppmanat våra medlemmar till massuppsägningar och inget kunde vara mer felaktigt. Vi har, tyvärr oftast ensamma där vi saknat såväl SKL som lokala arbetsgivare, uppmanat till lugn och försök till dialog istället för aktioner av olika slag. Vi har berättat såväl muntligt som i skrift om uppsägningar och hur de kan uppfattas och att vi som fackförbund inte på något sätt kan stödja dem.  

Nu kommer inte detta som en blixt från klar himmel då vi har förstått via de lokala testerna från SKL att man tänkt sig den här utvecklingen. Istället för dialog och försök till fredliga lösningar har SKL trappat upp maktspråket.

Brandmännens Riksförbund har hela tiden varit tydliga och förbundet varnade för detta då vi till skillnad från många av våra motparter har en djup kunskap och egen erfarenhet av branschen för har man som deltidsbrandmännen blivit negligerade under så lång tid var det inte svårt att inse att bägaren skulle rinna över och så här har brandmän reagerat när vi fört uppsägningsdiskussionerna med dem: ”På min blankett för uppsägning fanns en ruta ”Orsak”. Jag skrev naturligtvis att jag inte var nöjd med villkoren i RiB-17 eftersom det var skälet till mitt beslut. Jag uppfattade det som feedback. Om man inte får sluta för att man tycker att betalningen är för dålig, vad ska man då ha för skäl?” Vad svara man på det mer än vad vi som förbund redan gjort, vi kan inte stödja ditt beslut?

Anställda vill stanna på arbetsplatser där det erbjuds goda arbetsförhållanden, schyssta villkor och där möjligheten till utveckling och inflytande finns. Vi har gång på gång under åren varnat för den negativa utveckling som landets deltidsbrandmän upplever inte minst relaterat löner och ersättningar. Vi hade en konflikt 2015 som också påvisade detta och hade förhoppningar på kommande avtal och varnade för vad vi trodde skulle komma i protester relaterat ersättningar och nivåer. Så, Brandmännens Riksförbund har inte, kommer inte och kan inte stödja massuppsägningar. Vi tycker istället att den ohållbara situationen som råder på många arbetsplatser behöver förbättras i dialog mellan arbetsgivare och arbetstagare såväl lokalt som centralt. I dialog där de ytterst berörda och branschkunniga får visa den konkreta verkligheten utan fiktiva modeller och hitta lösningar som kan ta oss vidare. En rad sådana initiativ är tagna av BRF men för en dialog krävs minst två parter.

// Peter Bergh Förbundsordförande vid Brandmännens Riksförbund.