Det finns en yrkesgrupp, som var man än befinner sig i landet, finns som stöd och hjälp när man än behöver det. Oavsett tidpunkt eller högtid finns de bara ett telefonsamtal iväg. Oavsett knipa finns problemlösningen lätt till hands.  De utsätter sig för risker som kan äventyra deras egen hälsa för att hjälpa andra.

Kvinnor och män inom räddningstjänsten utför en grundläggande och väldigt viktig uppgift i samhället.
Vare sig det uppstår ett hjälpbehov ute i glesbygd eller mitt i stan finns de alltid i beredskap för att hjälpa. På blotta minuter har de släppt allt annat, klätt sig och satt sig i brandbilen på väg ut. Ut mot oförutsägbara händelser som kan ge skador på kroppen eller mardrömmar för livet. Oavsett eftergift åker de på okända uppdrag utan att tveka. Brandpersonalen lägger vikt vid att det alltid ska finnas någon att få hjälp av. Brandmän & Brandbefälet bryr sig och engagerar sig på ett makalöst sätt i sitt arbete. En stor anledning till att de orkar att fortsätta, finnas där för samhället, är de insatser där man betytt verklig skillnad. Stoltheten och glädjen vid de tillfällena går inte att ta miste på. Varken i deras ansikten eller i stämningen på väg hem från larmet.

Att arbeta fackligt för att förbättra villkor och arbetsmiljön för våra kollegor runt om i landet gör oss lika stolta som det operativa arbete de utför.
En hyllning är på sin plats då det idag är arbetstagarorganisationernas dag, samt internationella brandmannadagen den 4 maj.

Till alla brandmän, brandkvinnor och brandbefäl i Sverige. Ni är på plats så fort det händer, när än det händer. Trots att vissa olyckor kan ge er livslånga bilder som man helst vill glömma, trots att ni ofta jobbar i underläge, kommer ni ändå när det behövs. Er uppoffring för samhället är total. Ni är ryggraden när samhället behöver hjälp.

Till all brandpersonal i Sverige, vi är stolta över er, ni är riktiga hjältar!

Tack för att ni finns!

Förbundsstyrelsen
Brandmännens Riksförbund