Hem Ledare Kan man bli brandman med ADHD

Kan man bli brandman med ADHD

4080
0

Jodå, BRF har väckt och driver (även) frågan om NPF-diagnoser vid antagningar till brandmannautbildningar och för arbete vid räddningstjänsten. Också. Man uppskattar att 2,5 % av alla vuxna har ADHD men sen skiljer sig naturligtvis graden av ADHD och vilka besvär man har men tyvärr finns en omfattande generalisering. Man bör verkligen vara försiktig när man generaliserar en bred och i mycket en subjektiv diagnos men här har man i någon form av försiktighetsprincip valt att utestänga alla.

Alla oavsett och att vara ärlig bestraffas då med exkludering men undanhåller eller rent av ljuger man så slinker man igenom. vart går gränserna för när den diagnosen omöjliggör utbildning eller en anställning? Vid en-släng-av ADHD eller en gravt medicinerad och om man får diagnosen efter utbildning och/eller i anställningen då, hur hanteras det då? 

Polisen och Försvaret har hanterat detta nyligen och BRF menar att även räddningstjänsten bör göra det.  

/Peter Bergh

Ordförande, Brandmännens Riksförbund