• Hem
  • Kvinnor och mångfald

Kvinnor och mångfald

Brandmännens Riksförbund har under årtionden arbetat för att fler kvinnor skall fä möjlighet att arbeta som brandmän. Idag är drygt 350 kvinnor medlemmar i Brandmännens Riksförbund och antalet ökar sakta men säkert. Vi vet av erfarenhet att det uppstår speciella frågor för de som redan är anställda men även andra som är intresserade av yrket kanske vill ha mer specifik information.

Kvinnor och mångfalds vision är att räddningstjänsten ska vara fri från diskriminering och kränkande särbehandling och visa en inkluderande arbetsmiljö där all kompetens tas tillvara och att olikheter ses som en tillgång. Vi har med anledning av detta en grupp med hel- och deltidsbrandmän som gärna svarar på frågor om yrket eller hjälper till att lotsa till andra instanser för att lösa eventuella problem som kan ha uppstått. Har du frågor om att vara brandman eller vill ha någon som stöd och kunna bolla frågor med. Vi har denna grupp med erfarna brandmän för att du skall få den möjligheten.

Här kan du läsa handlingsplanen för gravida, ammande samt föräldraledig personal i utryckningstjänst


 

Monika Nyqvist

Jag heter Monika Nyqvist och arbetar som RIB (deltidsbrandman) sedan 2007 på station Forshaga som ingår i Räddningstjänsten Karlstad Regionen. Jag sitter i Förbundsstyrelsen för Brandmännens Riksförbund, där jag driver frågorna om kvinnor och mångfald inom räddningstjänsten.

“Be the change you wish to see in the world”  Ghandi

Telefon: 073-023 05 55
E-post: monika.nyqvist@brandfacket.se

 


 

Anna EdmanAnna Edman

Jag heter Anna Edman och är född 1973. Är gift och vi har tre söner födda 2001, 2005 och 2013. Arbetar som deltidsbrandman i Gunnarskog sedan 2008. Mitt ordinarie jobb har jag som distriktssköterska inom hemsjukvården. Hösten 2011 gick jag MSB:s RiB-utbildning i Karlstad, en bra utbildning som gav mycket ny kunskap. Hösten 2012 blev jag gravid och i samband med detta kom det upp en del frågor, speciellt eftersom vi ville hemlighålla det hela första tiden. Jag saknade då ett stöd från andra kvinnor som varit i samma situation som jag och därför hoppas jag nu kunna finnas för andra brandkvinnor i samma situation!

Telefon: 070-608 80 97
E-post: anna.edman@brandfacket.se

 


Sergio PintoSergio Pinto

Jag har jobbat som heltidsbrandman sedan 2003 på Räddningstjänsten Östra Götaland. Jag är gift och har två grabbar på 14 och 18 år och har nu sadlat om till Tekniker på område rökskydd och radio mm.

 

 

 

 

Telefon: 070-351 01 01
E-post: sergio.pinto@brandfacket.se

 


Jeanette WikstromJeanette Wikström

Jag heter Jeanette Wikström, är född 1968, gift och har två söner. Jag arbetar som deltidsbrandman sedan 1988 vid Lycksele Räddningstjänst i Västerbottens inland. Vår räddningstjänst består av 4 deltidsstyrkor och vi är alltså jour var fjärde vecka. I min huvudanställning arbetar jag som bygg- och anläggningstekniker på ett teknikkonsultföretag.

 

 

Telefon: 070-696 18 00
E-post: jeanette.wikstrom@brandfacket.se

 

 


Evelina ÅgrenEvelina Ågren

Jag heter Evelina Ågren, är född 1981, sambo och har två döttrar. Jag har arbetat som deltidsbrandman i Umeåregionens Brandförsvar i drygt ett år och fattar inte varför jag inte har börjat tidigare. Förutom deltidsbrandman så arbetar jag som fritidspedagog på en skola i Holmsund och just nu med 6 åringar.

 

 

 

 

Telefon: 070-553 92 06
E-post: evelina.agren@brandfacket.se