Årets betyder att det kommer ett nytt under våren 2014. Vi ser det som en halvhalt och ett sätt att låta vår avtalsgrupp jobba vidare och äntligen få ordning på det här avtalet. Naturligtvis är det då också en fördel att inte ha samma avtalsperioder som alla andra och de som i praktiken ”bestämmer märket” för oss andra att följa.

Landets deltidsbrandmän förtjänar mer, mycket mer, och vi är helt medvetna om att en del faktiskt får betala en hel del själva för att överhuvudtaget kunna tjänstgöra och inte har möjlighet att ens börja och andra tvingas sluta av samma skäl. BRF är alltså medvetna och har insikt om att avtalet är en del i rekryteringsproblematiken men vi är en part av flera. Nu har vi tagit första steget till att göra om och annat och vi laddar om, eller mer korrekt, måste fortsätta med lite andra förutsättningar för att verkligen få till något bra.

Ja, jag aviserar alltså redan nu att vi inte kommer att nöja oss med ”märket” i procent nästa gång och nästa gång är nära. Procent blir i praktiken promille då det är skillnad på 1% av 100 kronor och på 1000 kronor och deltidarna har halkat efter. Vi kommer inte heller acceptera att delar i avtalet är skrivet 1946, eller verkar så, och ska tolkas i modern tid och en hel del annat. Mycket behöver göras och vi tror vi nu fått chansen. Jag är alltså inte alls nöjd men ber er förstå svårigheterna och vi har då ett avtal och fredsplikt fram till våren 2014. Parterna fortsätter vilket framgår i filen, Word tryck här, och skall vara klart under 2013. Detta ger oss då tid och möjlighet och om inte, kommer vi att ha en intressant vår och sommar 2014.

Jag antar att någon ser detta som ett hot men det är inte alls så utan ett löfte. Ett löfte till Sveriges deltidsbrandmän, till svensk räddningstjänsts förmåga och till tredje man som inte bara räknar med utan kräver att deras skydd och säkerhet tillgodoses. Vill man inte eller kan man inte vara kvar som deltidare ska det inte vara avtalet eller Brandmännens Riksförbund som är rekryteringsproblemet. Det får andra stå för och de förklaringarna kan bli intressanta några månader före ett val. Håll i och ut för nu börjar det verkliga arbetet mot att det ska bli brandmännens tur och ja, jag skrev avsiktligt brandmän, för oss är alla lika med olika tjänstgöringsgrad vilket är märket för ett branschförbund, och det finns ett arbete att göra även för de heltidsanställda.

// Peter Bergh, Förbundsordförande vid Brandmännens riksförbund.