Hejsan. Vi har idogt jobbat vidare med Ribb-avtalet och haft ett antal möten och förhandlingar. Förhandlingar där också Medlingsinstitutet varit med, lämnat och åter varit med, och det har varit och är minst sagt intensivt. Vi är strax vid vägs ände eller början på något nytt och vi vet att ni är otåliga och kritiska till informationsflödet om själva förhandlingarna men, vi ber er hålla ut ett litet tag till. Offentliga forum är just det, offentliga.  Brandmännens Riksförbund står upp för förmågan i svensk räddningstjänst och alla som är delaktiga i detta är eller har varit brandmän så vi vet vad ni vet. Vi ser vad ni skriver och vi har hört vad ni har sagt och säger. Det har vi tagit med oss och från detta försöker vi göra allt vad vi kan och som kan skapa framtidsförutsättningar. Vi tror på hela branschen och att den svenska modellen med en mix från värn-deltid-heltid utifrån de lokala förutsättningarna och dess riskbild. Både relaterat effektivitet och kostnad och nu vet vi dessutom att ska det fortsätta finns det bara en aktör på arbetstagarsidan som kan, förstår och står upp för alla och ser helheten. Vi ”brandisar” behöver varandra för att det ska fungera och Brandmännens Riksförbund behövs som aldrig förr. Ni kan lita på att vi gör vårt bästa utifrån de förutsättningar som finns.
Ha nu en trevlig helg på er oavsett om ni ska jobba, (vilket vi också gör relaterat avtalet), eller om ni är lediga. Men ta det försiktigt och var rädda om er.
// Peter Bergh, Förbundsordförande.