Ingen väljer att bli deltidsbrandman på grund av lönen utan man brinner för att hjälpa människor och sin bygd. Naturligtvis finns det gränser för när insatserna blir större än vad man som enskild kan bära och vad samhället borde ge tillbaka och i den meningen ligger en stor del av rekryteringsproblemen och räddningstjänstens oförmåga att behålla sina deltidsbrandmän.

Uppskattning av och förtroendet från allmänheten är stort, men hur ser det ut från arbetsgivarhåll? Uselt är ingen underdrift anser vi och tyvärr har vi fått det bekräftat i vår senaste förhandlingsomgång. Åter initierad av oss och åter lämnad av arbetsgivarparten och kort, vi förstår inte varandra.

Därför måste vi ge alla som sagt oss att: ”Ni lägger ribban för lågt, det finns ju inget att förhandla om, varför sitter ni där och nöter och försöker, varslet och konflikten är för tam”… rätt.

Vi förhandlade till kl. 4 natten mellan torsdag och fredag med parternas stora delegationer inkallade men detta slutade i oenighet och dessvärre i oförstående. Nu kan bara ett smärre under förhindra att vi lägger ett nytt betydligt tuffare varsel på måndag förmiddag. Vi har detta klart sedan tidigare och hade hoppats slippa det men ser över detaljerna i helgen. Vi kommer inte att kommentera detta mer förrän måndag och då kommer information på såväl webb, sociala medier och naturligtvis som särskilda utskick till våra medlemmar och förtroendevalda.

Just nu är vi trötta men vi kommer att jobba med detta hela helgen och hela tiden men vi återkommer nästa gång på måndag.

Ha en trevlig helg på er,

Peter Bergh, Förbundsordförande vid Brandmännens Riksförbund