”BRF har olyckligtvis inte förflyttat sig tillräckligt och flaggar istället för att utöka sitt varsel” skriver SKL och menar att de erbjudit något. Sanningen är att vi initierat även dessa förhandlingar och som i alla förhandlingar erbjudit en hel del nya skrivningar och även försämringar i avtalet för att kunna köpa annat och att SKL åter avbröt förhandlingen. 

Att byta en försämring mot 0,1% här och 0,1% där var vad det handlade om och vi vil åter påminna om att på en årslön, alltså ÅRSLÖN, handlar 0,1% om 75 kronor. Delat med 12 månader är det 6,25 kronor före skatt per månad. Försök INTE få detta att verka som om en kommun skulle gå under för det eller att ni egentligen, alltså egentligen, erbjudit något. Ni erbjöd det så kallade märket och inget mer. Ingen kompensation för eftersläpning och inget närmande mot andra avtal utan då det vi skulle kunna tänka oss sälja bort i ett redan dåligt avtal. Vad vill ni egentligen kan man undra. Att inte vilja eller ens vilja förstå den rekryteringsproblematik och de problem som finns för deltidsbrandmännen och de signaler detta ger till dem i hur de uppskattas och att de också är värda någonting kommer att ge effekter och kanske rent av så pass att vi måste organisera om hela den svenska räddningstjänsten. Tro inte för ett ögonblick att detta kan göras med frivillighet för när till och med länder med historia och tradition av frivillighet nu har problem och måste betala så drömmer beslutsfattare i Sverige om att bygga upp. Lycka till och då har jag inte ändå skrivit ett ord om kvalité och förmåga och att det verkligen finns någon som kommer om man vill ha hjälp och att inte heller lagen medger detta.

En spade är en spade och inte en kratta och vi måste börja prata samma språk och se till sanningar och de riktiga problemen och då måste man veta vad man har i händerna. Där finns hur hela den svenska räddningstjänsten skall organiseras och om de allra flesta, inte alla vilket är en utopi och omöjlighet, ska ha en räddningstjänst överhuvudtaget och om, i vilken form. Frivillighet, deltid eller heltid och var går gränserna för vad och vad är gott nog och vad är måsten? Brandmännens Riksförbund består av alla kategorier som finns och verkar inom detta område och de är även med vid förhandlingarna och då kan vi värdera och se konsekvenser av vad som anförs mot oss dvs branschen. Det kan inte SKL som har andra professioner och bara hanterar avtalet och som vilket annat avtal som helst. Då kan vi förstå att en spade kan se ut som en kratta och man faktiskt inte vet eller ens otroligt nog har uppfattat vad som skett de sista 15 åren i vår bransch.

Sen, man kan göra undantag, är det tillräcklig kris eller det handlar om särskild rekrytering och att förhindra att utarma ett yrke går det. Även att politiskt lägga sig i och tilldela särskilda medel vilket vår statsminister gjort för lärarna och som Heléne Fritzon, ordförande i SKLs förhandlingsdelegation välkomnade och tyckte var bra då parterna varit delaktiga i detta. Vi är gärna delaktiga i något likande men vi är bara en part som ser problemen och där kära vänner, där har ni det egentliga problemet. Det är ”bara” Brandmännens Riksförbund. Var är alla lokala räddningschefer som normalt ser precis det vi ser? Hur skall man bli trovärdig i sina rekryteringsåtgärder sedan? Vad händer när det blir vardag och några organisationer gått över alla gränser för att runda och vara kreativa i att slippa våra konfliktåtgärder? Vad händer när det visar sig att man tvångskommenderar och pekar med bägge händerna på enskilda brandmän för att de vill ha lite mer än 6, 25 per månad, alltså vad och vilka belopp det egentligen hanterades på högsta nivå och centralt. Som man sen stödde lokalt lojalt MOT sina deltidsbrandmän som är de som man vill behålla och få flera av och som man ska möta i vardagen senare. Många räddningschefer har visat sig inte vara några bra ledare och men möjligen kanske bra och lojala chefer mot de sin uppifrån men det fungerar inte över tid. Inte om man vill få något utfört och det finns hur många exempel och hur mycket forskning som helst i och om detta. Tänk till och tänk er för räddningschefer, det är inte försent om än nu i elfte timmen. De centrala arbetsgivarna dvs SKL måste få era lokala sanningar för de förstår helt enkelt inte vad de håller på att göra…

Ha en fortsatt trevlig helg på er.

// Peter Bergh, Förbundsordförande vid Brandmännens Riksförbund

PS. Har vi nämnt att vi fått över 700 nya medlemmar, och det fortsätter att tecknas, sedan 1/6? Har vi nämnt att vi har mer än 100 talet mail/samtal per dygn som lovordar och välkomnar konflikten och att många ser den som det sista som sker innan de fattar sitt beslut om att lämna detta helt? VI vet att vi har stödet och VI vet vad som händer och VI vet vad som skulle kunna hända. DS.