Vad händer om du inte är medlem hos Brandmännens Riksförbund vid en eventuell konflikt frågar många oss nu.  Vi frågade ett konkurrerande fackförbund den första i fjärde förra året, dvs före konflikten 2015, hur de skulle ställa sig vid en eventuell konflikt och svaret var, citat från mailet: ” Vi kan inte svara på hur vi ställer oss till en konflikt i detta nu utan det tar vi ställning till när den dagen kommer”.  När den dagen kom sa man sig centralt, åter igen citat från mailsvar, vara neutrala men lokalt uppgav arbetsgivarna att: ”Efter samråd med lokala företrädare för Kommunal och Vision har meddelats att ingen ”neutralitet” i nuläget kommer att åberopats och att personal som är medlemmar i dessa organisationer följaktligen kan utföra sina arbetsuppgifter normalt under eventuell konflikt”.  Efter att vi var klara med konflikten förhandlade man vidare.. (I en konflikt meddelar facken vilka medlemmar man har till respektive arbetsgivare så de kan planera sitt arbete. Vilka som kan arbeta som vanligt, kort.) 

I år har Kommunal och Vision GODKÄNT avtalet men inte vi och ansåg man att deras medlemmar kunde jobba som vanligt under vår konflikt föra året, har undertecknat och då ligger under fredsplikt så är det ju enkelt att lista ut hur du som icke medlem i Brandmännens Riksförbund, och alltså är i ett annat fackförbund än hos oss eller är oorganiserad, kommer du att jobba om det skulle bli en konflikt i år. Fullt ut och med glädje över ditt avtal och utvecklingen för svensk räddningstjänst antar jag. Jag ser dessutom inte detta som enbart en deltidsbrandmannafråga utan det är en branschfråga i allra högsta grad när någon sänker sina fackliga löften för rena och skära politiska ställningstaganden. Att man inte tycker om oss är ingen hemlighet men Ambulanssjukvårdarna sålde man i undersköterskegruppen med uteblivna satsningar och frågan jag ställer mig är till vad och varför har man sålt brandmännen? 

Det fackliga löftet – ”att aldrig någonsin arbeta till sämre lön eller villkor än de vi kommit överens om i föreningen”. Det är därför angeläget att så många som möjligt är med i facket. Det betyder att du och dina jobbarkompisar inte accepterar för låga löner eller dåliga arbetsvillkor. Om vi alla håller det löftet kan inte arbetsgivare dumpa löner och villkor…” Men om föreningen, den fackliga organisationen då gör det? Jo då finns det i vår bransch ett förbund som står upp för såväl brandmän som för svensk räddningstjänst som man inte kan stå utanför om man vill förändra till det bättre. 

Bli medlem i Brandmännens Riksförbund. Det är minst sagt hög tid om du står upp för ditt yrke och dina kamrater.  
Peter Bergh
Förbundsordförande

 https://brandfacket.se/bli-medlem/  eller ring kansliet på 08-722 34 80