IARC kommer med en fantastisk nyhet och vi är så glada, rent av lyckliga!

Brandman

International Agency for Research on Cancer (IARC) är Världshälsoorganisationens specialiserade cancerbyrå och Sverige är medlem där. IARC ska främja forskning och förebyggande arbete relaterat cancer och nu har de tittat på cancerformer för brandmän.

Föredragande var vår kamrat Alex Forrest från Kanada, han var den som hjälpte oss att starta upp vårt arbete i Sverige för mer än 10 år sedan. Alex är den som utan någon som helst tvekan kan mest om brandmannacancer. I IARC har han kämpat för en ny risk-klassificering för det som brandmän utsätts för. Grupp 3 är lägst och når inte upp till risk och grupp 2 b når möjligen. I grupp 2a är risken förmodligen och i den högsta gruppen, 1:an är det klassat som cancerframkallande. Då det brandmän utsätts för tidigare låg i 2b men nu, trumvirvel, ligger i grupp 1, öppnar det för helt nya möjligheter att driva dessa frågor!  

Alex skriver: “This historic Monogram is a tragic reality of our job but will be important for Firefighters around the world as we now know the extent of the Occupational Cancer impact upon our profession. This will lead to proper recognition for this danger around the world and this will result in better prevention, technologies and compensation for the worlds Firefighters.”   

Detta kommer att få genomslag runt om i världen för regelverk, lagstiftning och förebyggande arbeten relaterat arbetsmiljö, hälsa och sjukdom för brandmän. Självklart driver vi detta vidare i Sverige och vi har redan haft besök av Kanadensare som var med på mötet i Lyon den 16 juni. Vi har varit tvungna att hålla på nyheten då IARC först ville publicera men vi har fått mycket bra information under tiden. En del resor och många aktiviteter planeras och ja, ni kommer få höra mera om detta. Mycket mera. 

Brandmännens Riksförbund började försiktigt efter Le Masters studie 2006 med cancerfrågorna för brandmän och har sedan dess flyttat fram positionerna från att vara häcklade och bara skrämmas till ”Röda Slangen och Rosa Brandbilar” till att Alex nu, efter 6 år vid IARC, fått riskerna för brandmän och cancer klassade som sanning.   

Med den sanningen i hand står vi på tröskeln till att bättre kunna arbeta för brandmäns hälsa och liv.

Text: Peter Berg, ordförande Brandmännens Riksförbund
International Agency for Research on Cancer (IARC)
Firefighters.se

Ref: Swedish Firefighters