Vi citerar avtalssekreteraren som menar att:    
– Ett stort problem för många av medlemmarna i Kommunal är att få tillräcklig vila och återhämtning. Dels under arbetspassen, men kanske främst under tiden emellan arbetspassen. Nu står vi inför ett paradigmskifte som kommer göra stor skillnad på sikt. En viktig förändring för att skapa ett hållbart arbetsliv för medlemmarna i Kommunal.
 

Så kan man möjligen resonera generellt. Men BRF behöver inte vara generella utan vi ser bara till vår grupp, Sveriges brandmän. De kan knappast Kommunal haft i åtanke och hade man överhuvudtaget någon koll på var sina brandmanna-medlemmar stod i frågorna eller har och hade det ingen betydelse?  

Är man en stor paraplyorganisation med många grupper måste man ta hänsyn till de stora grupperna. Det förstår vi, men hur kan det blir så fel att det t.o.m hotar en verksamhet? Svaret på det har varit lika krystat som taget från det inträngda hörnet:  
–Vi förhandlar och har förhandlingssekretess i avtalet för brandmän.  
Inte ens i större förhandlingar undantar man vad man vill för en fråga eller som här, för en yrkesgrupp. Väntar man på att allt ska lösa sig ändå och av andra, blåsa över och accepteras eller varför vill Kommunal inte berätta vad man vill och står för gruppen brandmän?        

Räddningstjänsten har under flera decennier lidit av rekryteringsproblem och vi står minst sagt inför stora utmaningar relaterat civilförsvarsuppbyggnaden. Oavsett vad parterna i Sverige tror sig veta om vad som är hälsofrämjande, tillräcklig vila eller ren juridik är detta också i en fullständigt katastrofal tidpunkt. Det borde faktiskt i sig självt bli en politisk fråga. Oavsett den svenska modellen rent av för annars kan vi troligen släppa tanken på att rusta för en återuppbyggnad av civilförsvaret eller göra den på andra sätt, utan en stomme av brandmän. Fler brandmän än idag dessutom. Brandmännens Riksförbund och brandmän som lever i och för dessa frågor och som ser och förstår dem, vi är häpna-förvånade-oroliga över att inte fler sett och ser det. Alltså av de som inte redan har förhandlat och kanske redan lagt frågorna bakom sig. Alltid-retar-det-någon sägs det och om det ger den energi som hjälper Kommunal att förhandla på allvar och se brandmän och ytterligare pressa på politiken för att rädda parterna under galgen är vi nöjda. 

Vi och förhoppningsvis Sveriges brandmän, vet ändå vilket förbund som egentligen värnar svenska brandmän och att vi stått och står upp för svensk räddningstjänst och vi berättar gärna hur. Räddningstjänsten är grunden i samhällets beredskap och värnar om allas vår säkerhet och den går inte att sjabbla bort med ogenomtänkta beslut. 

Sverige först, skulle kanske en svensk president säga, här är det presidiet för BRF som säger det och sen får kommissionen berätta för oss varför vi och andra länder haft och har fel i hur vår modell måste fungera. 

För räddningstjänsten och andra som inte passar in i massan och mallen.

Brandfacket intervjuas av TV4
EU-parlamentariker uppmanar att tänka om gällande arbetstidsdirektivet