Hej på er det rullar på och vi kommer med lite förändringar till veckan i hur vi tänkt oss detta sedan lång tid tillbaka men: Många är förbannade, andra uppgivna över hur lite Brandmännens Riksförbund krävt och hur mjukt vi går fram.

”Sätt ännu mer tryck, strunta i samhällsfarlighetstjafset och agera och gör det NU!!” säger man.

Sen kommer många kommentarer och mail om: ”Jag, (eller vi), kommer att säga upp mig (oss) om det inte blir något nu och vi har möte om det till veckan på stationen och det kan bli så även innan ni hunnit bli klara. Det verkar ju ta tid och ger ju inget och vi har lessnat.” Jag skriver inte om en station eller tio, vi har drygt trettiotalet stationer nu och många enskilda med det budskapet till oss och de ökar.

Många har blivit mer uppmärksammade på vilka usla förhållanden som faktiskt råder generellt och inte bara hos dem och vi har ett växande problem vilket Brandmännens Riksförbund förutsett, och vi är nu i början av: ”Vad var det vi sa” till våra motparter”:

-”Med det här budet och den här behandlingen kommer det bli uppsägningar och kanske massuppsägningar och vi blir inte bara oroliga för deltidsbrandmännen och hur vi är organiserade för räddningstjänsten i Sverige, vi är oroliga för hela samhället. Med en uppsägningstid på tre månader kan vi ha en kris av sällan skådat slag inom kort och vill ni ta ansvar för den, för ett avtal från 1946 och några kronors löneökning som inte ens kompenserar att de kommer ikapp den övriga arbetsmarknaden?

De trodde oss inte då borde de agerat annorlunda men vi känner våra brandmän och vet att de är operativa problemlösare och lever i verkligheten. Det som inte ordnas åt dem ordnar de själva och på sitt sätt om inte andras fungerar. Det är själva själen i att vara brandman. Nu är många på väg på sitt sätt och pratar om att säga upp sig och har fått nog och vi är jätteoroliga, men det är vi det. Vi berättar då, och nu här också:

Att Brandmännens Riksförbund som alla seriösa fackförbund inte på något sätt kan stödja uppsägningsaktioner. Vill du säga upp dig står det dig fritt som vanligt men i en aktion, eller i ett syfte t.ex. under en konflikt, är det en oegentlig stridsåtgärd om facket gör eller uppmanar till det.

Åter till frågor och dispenser och efter det kanske en ledig helg. Det är inte min tur att vara i konfliktberedskap så det finns förutsättningar. Ha en trevlig helg på er med och var försiktiga.

// Peter Bergh, Förbundsordförande vid Brandmännens Riksförbund